λίγα λόγια για το έργο


Το ευρωπαϊκό έργο GLEAN [Growing Levels of Employability/Entrepreneurship in Agriculture for NEETs / Αυξανόμενα Επίπεδα Απασχολησιμότητας / Επιχειρηματικότητας στον Αγροτικό Τομέα για NEETs] χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+ για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό και υλοποιείται από έξι εταίρους σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το φαινόμενο της αύξησης των ΝΕΕΤs, δηλαδή των νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης: Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

To ζήτημα των ΝΕΕΤs

Ο όρος ΝΕΕΤ αναφέρεται σε νέους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός όποιας μορφής απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι νέοι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι τρεις φορές πιο πιθανό να καταλήξουν NEET από εκείνους στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο κίνδυνος είναι 70% υψηλότερος για τους νέους μετανάστες, σε σχέση με τους υπηκόους, ενώ η αναπηρία ή κάποιο πρόβλημα υγείας εντείνουν τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με έκθεση του 2012 του Eurofound, το 2008, οι νέοι ΝΕΕΤ υπολογίζονταν σε 11% στην ηλικία των 15-24 ετών και 17% στην ηλικία των 25-29 ετών. Μέχρι το 2011, τα ποσοστά αυτά είχαν αυξηθεί σε 13% και 20% αντίστοιχα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14 εκατομμύρια νέοι ΝΕΕΤ στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα μια τεράστια οικονομική ζημία, μία σημαντική απειλή για την κοινωνία, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς.

Η καινοτόμος προσέγγιση του έργου GLEAN

Το έργο GLEAN στοχεύει στην αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης των ποσοστών νέων ΝΕΕΤ στην Ευρώπη μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης για τη στήριξη επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον αγροτικό τομέα. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε νέους σε μειονεκτική θέση, ηλικίας 18-24 ετών, συμπεριλαμβανομένων νέων ΝΕΕΤ, μεταναστών, νέων με ψυχικές ασθένειες κ.ά.

Στοιχεία και αριθμοί αποδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες για την απασχολησιμότητα που έχει ο αγροτικός τομέας καθώς προηγούμενες εμπειρίες υπογραμμίζουν την προστιθέμενη αξία της αγροτικής εργασίας για άτομα σε μειονεκτική θέση, ιδίως μέσω της κοινωνικής γεωργίας (social farming). Προγενέστερα έργα και πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στην αστική γεωργία, έχουν διαπιστώσει ότι η εργασία σε εξωτερικό χώρο, η συνεργασία με άλλους, η φροντίδα των φυτών και των ζώων και η αποδοχή του ρυθμού της φύσης αυξάνουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση που λείπει συχνά σε ανέργους, αναπτύσσοντας παράλληλα «μαλακές» δεξιότητες (soft skills), όπως η αυτο-διαχείριση και η ατομική ευθύνη, η επίλυση προβλημάτων, η ομαδικότητα και οι επικοινωνιακές δεξιότητες.

Με βάση τα ευρήματα αυτά και με βάση ήδη καθιερωμένα πρότυπα παρέμβασης νέους σε μειονεκτική θέση (αμειβόμενη πρακτική άσκηση, μαθήματα κατάρτισης, έργα σε επίπεδο κοινότητας, κ.ά.), το GLEAN προτείνει μια καινοτόμο, συμμετοχική προσέγγιση στη μάθηση. Το έργο βασίζεται στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ενός Προγράμματος για την Απασχολησιμότητα/Επιχειρηματικότητα των NEET (NEET Employability/Entrepreneurship Programme / NEEP), με τη μορφή ενός που συνδυάζει εκμάθηση σε τάξη και διαδικτυακή, αυτο-μάθηση με έμφαση στην πρακτική εμπειρία με στόχο την εκμάθηση του αγροτικού επαγγέλματος. Το πρόγραμμα αφορά επίσης εκπαιδευτικούς κι εκπαιδευτές στον αγροτικό τομέα, συμβουλευτικές υπηρεσίες και οργανισμούς απασχόλησης, κοινωνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών αγροκτημάτων, κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης κατάρτισης (ΚΕΚ), φορείς χάραξης πολιτικής και την αγορά εργασίας στο σύνολό της.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτές στον τομέα της γεωργίας, την καθοδήγηση του εργατικού δυναμικού, καθώς και τα γραφεία απασχόλησης, των κοινωνικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών αγροκτημάτων, σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, φορείς χάραξης πολιτικής και την αγορά εργασίας στο σύνολό της. Παροχή διαδικτυακής κι εξατομικευμένης διδασκαλίας / καθοδήγησης προβλέπεται καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Για λεπτομέρειες σχετικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου, πατήστε εδώ